Ashwagandha

Ashwagandha (witania ospała) to roślina, pochodząca z Indii. Można ją spotkać również na Bliskim Wschodzie oraz w niektórych częściach Afryki. Nazywana jest również żeń-szeniem indyjskim, witanią ospałą lub wiśnią zimową. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej. W celach leczniczych używa się przede wszystkim jej korzeni, owoców i liści.

Roślina staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, głównie dzięki swoim zdolnościom do zmniejszania stresu. Jednak znanych jest więcej jej dobroczynnych właściwości.

5 kluczowych korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania ashwagandhy:

  1. Wspomaga nadnercza w celu zmniejszenia stresu i niepokoju

Wykazano, że ashwagandha wspomaga nadnercza poprzez normalizację poziomu kortyzolu. Zmniejsza to negatywne skutki wysokiego (lub niskiego) poziomu tego hormonu. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ ciągły stres może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Funkcja nadnerczy jest ściśle związana z czynnością tarczycy, dlatego ashwagandha wspierając nadnercza pośrednio wpływa na poprawę funkcji tarczycy.

  1. Zwiększa energię, wytrzymałość i kondycję fizyczną

Roślina może znacząco przyczynić się do poprawy wyników sportowych poprzez poprawę wydolności serca i płuc przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu energii.

  1. Stabilizuje poziom cukru we krwi

Ashwagandha reguluje poziom cukru we krwi, obniżając go, gdy jest zbyt wysoki lub zwiększając, jeśli jest zbyt niski.

  1. Zwalcza choroby neurodegeneracyjne

Aktywne składniki ashwagandhy zawierają naturalne przeciwutleniacze, które działają przeciw wolnym rodnikom i zapobiegają uszkodzeniom komórek.

  1. Wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie

Ma doskonałe działanie na nasz układ odpornościowy. Pobudza komórki przeciwzapalne i zwalczające choroby. Ponieważ Ashwagandha ma silne właściwości przeciwzapalne, jest bardzo przydatna w bolesnych stanach, takich jak zapalenie stawów. Zioło jest bogate w żelazo, przyczynia się do wzrostu liczby czerwonych krwinek.