Witamina B15, czyli kwas pangamowy to bardziej witamina, czy bardziej antyoksydant? Jak działa witamina B15 na organizm, dlaczego staje się tak sławna i kto najbardziej powinien skupić się a jej suplementowaniu? Zapraszamy do poradnika!
Dopingujące właściwości witaminy b15
Co ciekawe, drogocenne właściwości witaminy B15 nie są tak dobrze poznane w Polsce, jak na Ukrainie, w Mołdawii, czy na Białorusi. W tych miejscach witamina B15 jest uznawana za jeden z najcenniejszych składników pożywienia i znane są terapie polegające na dużej suplementacji właśnie tego pierwiastka. Jednak trzeba uczciwie przyznać, że zwrócono na nią uwagę po raz pierwszy nie ze względu na szczególne właściwości uzdrawiające, ale ze względu na to, że spożywanie dużej ilości produktów bogatych w witaminę B15 znacząco poprawia wydolność sportowca.
Zdarzały się więc niefortunne wydarzenia w historii sportu, gdy zawodnicy najróżniejszych dziedzin zza wschodniej granicy musieli być upominani w związku z niezbyt sportowym zachowaniem, polegającym na szprycowaniu się tą witaminą.
Jak to się dzieje, że witamina b15 działa dopingująco? Przede wszystkim, jest ona odpowiedzialna za szybsze niż naturalnie rozkładanie kwasu mlekowego, a co za tym idzie: dzięki tej witaminie możliwe jest szybsze regenerowanie zmęczonych mięśni.
B15: witamina, czy antyoksydant?
Niektórzy naukowcy twierdzą, że to co kryje się pod nazwą witaminy B15, to bardziej antyoksydant, porównywalny w działaniu do tego, co może wyczyniać witamina E. Przeciwdziała starzeniu się organizmu, wspiera komórki w odnowie i sprawia, że wolne rodniki umierają w naszym organizmie szybciej.
W jaki sposób witamina b15 działa antyoksydacyjnie? Na organizm człowieka działają toksyny azotowe, sterydowe, a także toksyny węglowodorowe oraz metale ciężkie: te substancje są wydalane łatwiej, gdy zachowamy odpowiednie proporcje witaminy b15.