Chory człowiek jest niezwykle osłabiony i zmęczony. Pokonanie niemal każdej infekcji rozgrywa się w jelitach. To bardzo ważny organ w ciele ludzkim, dlatego warto o niego wyjątkowo dbać. Niestety, bardzo często zła dieta czy włączona antybiotykoterapia sprawiają, że flora bakteryjna zostaje zrujnowana. Jak ją odbudować? Jednym z najlepszych sposobów jest sięgnięcie po naturalne probiotyki.
Włączenie naturalnych probiotyków do codziennej diety – dlaczego ma znaczenie?
To jak wygląda nasze codzienne menu ma ogromny wpływ zarówno na samopoczucie jak i zdrowie. Dobrze odżywione ciało jest w stanie samodzielnie zwalczać patogeny i przeróżne bakterie. Warto zatem dostarczać mu wszystkich składników odżywczych, jakich potrzebuje. Jelita to nasz naturalny obrońca organizmu, dlatego dieta na zdrowe jelita wymaga stosowania się do pewnych reguł. Naturalne probiotyki pozwolą utrzymać florę bakteryjną w dobrym stanie. Pierwszym takim naturalnym probiotykiem może być ogórek kiszony, dodawany do każdego posiłku czy jedzony jako przekąska. Równie dobrze na jelita wpływa kapusta kiszona a także zakwas buraczany, a także produkty mleczne, poddane fermentacji, takie jak zsiadłe mleko czy kefiry.
Jak jeszcze uszczelnić jelita?
Wybrakowana flora bakteryjna powoduje przeróżne dolegliwości brzuszne a także słabszą odporność. Niekiedy sama dieta oparta na naturalnych probiotykach może nie wystarczyć, by w pełni ją odbudować lub wymaga to zbyt długiego czasu. Aby przyspieszyć regenerację jelit, na przykład po przyjmowaniu antybiotyków, można sięgnąć po apteczne probiotyki. Warto wybierać takie, które są przebadane i są rzeczywiście skuteczne. Dobrze szukać takich z możliwie najbardziej naturalnym składem. Przyjmuje się, że po 2 tygodniach przyjmowania antybiotyku należy przez co najmniej 2 kolejne miesiące brać probiotyk. Warto zmieniać przez ten czas substancję jaką się przyjmuje, ponieważ różne probiotyki mogą zawierać w swoim składzie różne szczepy bakterii. Najlepiej rodzaj probiotyku skonsultować z lekarzem, który przepisał nam antybiotyk.