Miedź to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Przeciętny poziom miedzi kształtuje się na poziomie 100 mg. Wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu i transporcie czerwonych krwinek. Miedź odpowiada za utrzymanie w odpowiednim stanie układu nerwowego, krwionośnego, kostnego i odpornościowego. Jej niedobór może prowadzić do dysfunkcji stawów, osteoporozy, problemów z pamięcią, przesyłaniem impulsów nerwowych w organizmie, a także anemii. W formie suplementu często występuje w połączeniu z cynkiem.
Naturalne źródła miedzi
Dzienne zapotrzebowanie na miedź (dostępna tutaj) zależy od wieku i wagi. Dla dzieci zaleca się 0,3 – 0,7 mg dziennie, dla młodzieży i dorosłych 0,7 – 0,9 mg, natomiast jej zapotrzebowanie wzrasta nieznacznie u kobiet w ciąży – do 1,0 mg/dzień i karmiących – 1,3 mg/dzień.
Do naturalnych pokarmów, w których występuje miedź, należą:
- wszystkie rodzaje orzechów (np. orzechy laskowe, nerkowce),
- nasiona (np. pestki słonecznika),
- grzyby shiitake,
- podroby (np. wątróbka),
- skorupiaki (np. małże, ostrygi, kraby, homary),
- otręby zbożowe,
- produkty pełnoziarniste (np. kasza gryczana),
- fasola, soja,
- kakao, czekolada
- warzywa liściaste,
- drożdże.
Suplementacja miedzi i miedzi z cynkiem
Osoby cierpiące na niedobory miedzi, mogą wspierać się suplementami dostępnymi w postaci organicznej:
- glukonianu miedzi,
- cytrynianu miedzi,
- siarczanu miedzi,
lub nieorganicznej, jako chlorek miedzi, w formie tabletki.
Połączenie miedź + cynk w jednej tabletce
Miedź i cynk wspierają się w walce z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu, a także wzmacniają układ odpornościowy. Dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponieważ oba pierwiastki są antagonistami, należy zadbać o ich homeostazę w organizmie. Przy ustalaniu dawki najlepiej jest kierować się wskazówkami lekarza, który przeprowadzi wywiad i zleci badanie krwi.