Miedź – jej źródła, suplementacja i działanie

Miedź to jeden z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Przeciętny poziom miedzi kształtuje się na poziomie 100 mg. Wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu i transporcie czerwonych krwinek. Miedź odpowiada za utrzymanie w odpowiednim stanie układu nerwowego, krwionośnego, kostnego i odpornościowego. Jej niedobór może prowadzić do dysfunkcji stawów, osteoporozy, problemów z pamięcią, przesyłaniem impulsów nerwowych w organizmie, a także anemii. W formie suplementu często występuje w połączeniu z cynkiem. 

Naturalne źródła miedzi 

miedź

Dzienne zapotrzebowanie na miedź (dostępna tutaj) zależy od wieku i wagi. Dla dzieci zaleca się 0,3 – 0,7 mg dziennie, dla młodzieży i dorosłych 0,7 – 0,9 mg, natomiast jej zapotrzebowanie wzrasta nieznacznie u kobiet w ciąży – do 1,0 mg/dzień i karmiących – 1,3 mg/dzień.

Do naturalnych pokarmów, w których występuje miedź, należą: 

  • wszystkie rodzaje orzechów (np. orzechy laskowe, nerkowce),
  • nasiona (np. pestki słonecznika),
  • grzyby shiitake,
  • podroby (np. wątróbka),
  • skorupiaki (np. małże, ostrygi, kraby, homary),
  • otręby zbożowe,
  • produkty pełnoziarniste (np. kasza gryczana),
  • fasola, soja,
  • kakao, czekolada
  • warzywa liściaste,
  • drożdże.

Suplementacja miedzi i miedzi z cynkiem

Osoby cierpiące na niedobory miedzi, mogą wspierać się suplementami dostępnymi w postaci organicznej:

  • glukonianu miedzi,
  • cytrynianu miedzi,
  • siarczanu miedzi,

lub nieorganicznej, jako chlorek miedzi, w formie tabletki.  

Połączenie miedź + cynk w jednej tabletce 

Miedź i cynk wspierają się w walce z wolnymi rodnikami atakującymi komórki organizmu, a także wzmacniają układ odpornościowy. Dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponieważ oba pierwiastki są antagonistami, należy zadbać o ich homeostazę w organizmie. Przy ustalaniu dawki najlepiej jest kierować się wskazówkami lekarza, który przeprowadzi wywiad i zleci badanie krwi.