Problemy ze zdrowiem dotykają każdego z nas. Bez względu na płeć, wiek czy stan portfela. Bardzo wiele osób uważa, że lepiej zapobiegać niż leczyć lub uciekać się do naturalnych metod. W okresie zachorowań na grypę czy zwiększonej podatności na przeziębienia warto wesprzeć się witaminami lub ziołami, które wzmocnią naszą odporność lub pomogą walczyć z chorobą. W takim celu można właśnie użyć kordycepsu.
Co to jest kordyceps?
Kordyceps inaczej zwany maczużnikiem chińskim (z łaciny „Cordyceps sinensis”) to grzyb rosnący w Nepalu i Chinach, który charakteryzuje się wyjątkowym działaniem. Już od setek lat znane jest jego lecznicze działanie, które doceniali nawet chińscy cesarze. Pierwsze korzystne skutki kordycepsu zaobserwowano u trzody, która po zjedzeniu grzyba stawała się po prostu zdrowsza i bardziej odporna. Choć kordyceps znany jest od wieków, jego popularność wzrosła dopiero na początku lat 90tych XX wieku.
Jak działa cudowny grzyb?
Kordyceps ma wiele zalet i przypisuje mu się korzystne działanie na wiele schorzeń człowieka. Przede wszystkim grzyb ten posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne – jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto kordyceps Yango potrafi regenerować osłabiony system odpornościowy człowieka, co przyniesie korzyści zarówno w profilaktyce, leczeniu jak w odzyskiwaniu zdrowia po chorobie. Maczużnik chiński polecany jest w infekcjach dróg oddechowych oraz gardła. Na pewno zatem sprawdzi się jako antybiotyk przy jesiennych infekcjach.
Zdrowie jest sprawą priorytetową, warto więc dbać o siebie i szukać najlepszych sposobów leczenia. Jednak należy pamiętać, że profilaktyka może nas uchronić przed licznymi infekcjami. Naturalne antybiotyki, stosowane dobrze i z rozwagą, mogą przynieść takie same (a może nawet lepsze) rezultaty, jak antybiotyki przepisane przez lekarza. Naturalnie często znaczy zdrowo i skutecznie.