Blat z konglomeratu kwarcowo-granitowego, czy warto go stosować?

Konglomerat stanowi mieszankę naturalnych rozdrobnionych kamieni, które są połączone za pomocą spoiwa, najczęściej żywicy poliestrowej. Są często stosowane w budownictwie i można wyróżnić kilka rodzajów tego materiału m.in. konglomerat kwarcowo – granitowy.

Zastosowanie konglomeratu kwarcowo – granitowego w kuchni

Ze względu na swoje właściwości konglomerat kwarcowo – granitowy (sprawdź tutaj) bardzo dobrze nadaje się jako blat kuchenny. Kuchnia jest miejscem, gdzie przyrządza się posiłki, narażona jest na wyższe temperatury, działanie różnych substancji i uszkodzenia mechaniczne. Blat z kwarcu i granitu ma wysoką odporność na substancje chemiczne, kwasy i zasady, co w kuchni jest cechą wręcz niezbędną. Jest twardy i bardziej odporny na uszkodzenia i zarysowania. Co zapewnia ładny estetyczny wygląd przez dłuższy czas. Jest również dostępny w wielu wariantach kolorystycznych, dlatego będzie pasował kolorystycznie do większości kuchni.

blat konglomerat kwarcowo-granitowy

Jak powstaje konglomerat kwarcowo – granitowy

Powstaje on z połączenia kwarcu i granity w postaci zmielonych kamieni lub piasku oraz spoiwa łączącego wszystko w całość, którym zazwyczaj jest żywica epoksydowa. Najczęstsze proporcje to 90% materiału oraz 10% spoiwa łączącego, do tego w razie potrzeby dodawane są jeszcze barwniki, które nadają różne warianty kolorystyczne. Dzięki takiemu połączeniu powstaje najbardziej wytrzymały konglomerat kwarcowo – granitowy, który znajduje zastosowanie w m.in. łazience i kuchni jako blat kuchenny.    

Aranżacja wnętrz jest ważna zarówno pod względem wizualnym, jak i praktycznym. Blat w kuchni można zrobić na wiele sposobów w zależności od gustu i preferencji, a blat konglomerat kwarcowo-granitowy jest tylko jedną z wielu opcji.