Dzika róża – na co pomaga? Znane i nieznane właściwości

dzika róża

Owoce dzikiej róży są częstym gościem na naszym stole. Pachnąca herbata, pachnący syrop cieszą nie tylko kubki smakowe, ale także wpływają korzystnie na organizm każdego człowieka.

Użyteczne właściwości dzikiej róży

Dzika róża (więcej na jej temat przeczytasz na www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/roza-dzika.html) pomaga leczyć choroby prawie wszystkich układów organizmu w każdym okresie życia człowieka. Właściwości lecznicze rośliny można podsumować w następujący sposób:

  • Zwiększona odporność, owoce dzikiej róży są przydatne w przypadku przeziębienia i w okresie ciąży.
  • Zwiększa tworzenie kolagenu, dzięki czemu naczynia krwionośne, kości, więzadła, skóra, zęby i dziąsła mogą dobrze funkcjonować.
  • Poprawia przemianę materii, łagodzi zmęczenie, leczy wyczerpanie.
  • Normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego i ogólny stan zdrowia psychicznego.
  • Poprawia wchłanianie żelaza i obniża ciśnienie krwi.
  • Ma właściwości przeciwzapalne, pomaga przy reumatyzmie.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi i łagodzi bezsenność.
  • Leczy choroby przewodu pokarmowego.

Przeciwskazania do stosowania dzikiej róży

Ogromna ilość kwasu askorbinowego nie pozwala owocom dzikiej róży leczyć osób z zapaleniem i nadkwasotą żołądka oraz wrzodami żołądka. Elementy dzikiej róży zwiększają krzepliwość krwi, dlatego lepiej nie narażać na ryzyko osób cierpiących na zakrzepowe zapalenie żył lub niewydolność serca. Długotrwała terapia lekami na bazie owoców dzikiej róży powoduje zmniejszenie aparatu izolacyjnego.

Syrop z owoców nie powinien być spożywany w czystej postaci, powoduje wzdęcia brzucha. Należy go dodać do bulionu z dodatkiem selera, koperku lub pietruszki.

Zasady zbiorów owoców dzikiej róży

Wszystkie części rośliny mają wartość leczniczą. Maksymalne korzyści z pięknych czerwono-brązowych jagód można uzyskać tylko wtedy, gdy przestrzega się zasad zbioru: Owoce są zbierane we wrześniu/październiku.

Oznaki dojrzałości owoców dzikiej róży: czerwony, jaskrawopomarańczowy kolor, jędrna, błyszcząca powierzchnia. Owoce są myte, suszone i umieszczane w suszarce w temperaturze 70-75 stopni C. Nie należy prażyć owoców, ponieważ tracą one swój naturalny kolor i kruszą się po ściśnięciu. Drugą opcją kulinarną jest mrożenie w zamrażarce: owoce róży zachowują wszystkie swoje użyteczne właściwości.