krystalizator laboratoryjny- rodzaje

Krystalizator to płaskie naczynie laboratoryjne, które znajduje zastosowanie w chemicznym procesie krystalizacji. Wyróżnia się specjalnie opracowaną konstrukcją, która umożliwia poprawne przeprowadzenie procesu chemicznego. W związku z tym stosunek średnicy dna naczynia do wysokości ścianek bocznych zlewek to 3:1. Krystalizator może być poddawany procesowi autoklawowania, co sprawia, że można go bezpiecznie, wielokrotnie używać, zachowując najwyższe standardy higieny.

Krystalizator laboratoryjny – zastosowanie

krystalizatory laboratoryjneKrystalizatory dostępne są w kilku wariantach pojemności od 20 do 3500 ml. Różny krystalizator laboratoryjny znaleźć można w internecie. Można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje krystalizatorów: z wylewem oraz bez wylewu. Standardowa średnica krystalizatorów wynosi od 40 do 230 mm. Krystalizatory produkowane są ze szkła borokrzemowego oraz szkła duran, co zapewnia ich wysoką odporność na działanie wysokich temperatur, jak i roztworów zasad oraz kwasów. Krystalizatory laboratoryjne znajdują zastosowanie do wykonywania wielu rodzajów krystalizacji. Można w nich bezpiecznie i wygodnie przeprowadzić proces chłodzenia, a także dodać antyrozpuszczalnik czy odparować nadmiar rozpuszczalnika. Możliwe jest również zainicjowanie reakcji strącenia. Wybór metody podyktowany jest przede wszystkim dostępnością konkretnego sprzętu laboratoryjnego (ilości, wielkości krystalizatorów). Decydującym kryterium jest również cel przeprowadzanego procesu, a także parametry stabilności oraz rozpuszczalności rozpuszczanej substancji w wybranym rozpuszczalniku.